Pe piață există o sumedenie de instrumente de comunicare criptată cum ar fi WhatsApp, deținută de Facebook, Telegram, care s-a dovedit nesigură și Signal care de cele mai multe ori este recomandată pentru un motiv foarte bun. Serviciul de mesagerie gratuit oferă posibilitatea de a trimite și recepționa mesaje criptate în mod confidențial, însemnând că cei interesați nu pot să te spioneze. Un alt plus este că aplicația nu înmagazinează datele utilizatorului și poți să o configurezi să șteargă automat conversațiile, după un interval de timp. Dacă te temi că Signal ar putea să te spioneze fără știrea ta, codurile aplicației sunt open-source, însemnând că oricine poate să verifice cum funcționează și să anunțe vulnerabilitățile identificate sau să-i aducă îmbunătățiri.

Dacă te temi că mesajele tale ar putea fi monitorizate, mesageria Off-The-Record (OTR) poate fi considerată o măsură suplimentară de protecție. Aceasta criptează canalul de comunicații, oferă o autentificare explicită și crește nivelul de protecţie faţă de potenţialii urmăritori.

Pentru sistemul de operare Mac este disponibilă aplicația Adium care include OTR, iar pentru Windows sau Linux poate fi folosită extensia OTR din aplicația Pidgin.

E-mailul este în mod cert cel mai vulnerabil. Chiar dacă te conectezi la serverul de e-mail printr-o conexiune SSL, există riscul ca mesajul tău să fie interceptat pe traseul său către destinatar. Dacă vrei să trimiți mesaje private prin e-mail, va trebui să adaugi un nivel de protecție de tipul criptării. Când tu și destinatarul folosiți un instrument de criptare, cum ar fi GnuPG, puteţi evita cu ușurință monitorizarea.

Desigur, este posibil să apară şi vulnerabilităţi, însă folosirea unor mijloace de protecţie, chiar dacă acestea sunt imperfecte, este mai bună decât lipsa oricărui tip de protecţie.